Çalışma masaları öğrenci ve çalışanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Kullananın özelliğine göre bazı masalar çok dağınık, bazı masalar da aşırı düzenli olabiliyor. Çalışma motivasyonunun düşmesini önlemek, yüksek motivasyonla çalışmaya devam etmek için masanın düzenli ve kullanışlı olması önemlidir. Ergonomik bir sandalye/koltukla birlikte düzenli bir çalışma masası çalışma isteğinizi artıracaktır.

 

Mobilya sektörünün gelişmesiyle birlikte çalışma masası şık bir görünüme kavuşmuştur. Birçok çalışma masası 3 yaş üzeri herkese hitap ediyor.

 

Çalışma Masası Nasıl Düzenlenir?

Çalışma masaları öğrenci ve çalışanlar için büyük kolaylık sağlasa da dağınık ve düzensiz bir masa çalışma hevesini ortadan kaldırıyor. Kitapların, defterlerin, kalemlerin, kırtasiye ürünlerinin masada dağınık durması, çalışan kişinin dikkatini dağıtacaktır. Düzenli ve kullanışlı bir masa isteyenler çalışma masası düzeni nasıl olmalı arayışına giriyorlar. Motivasyonunuzu ve çalışma isteğinizi artıracak çalışma düzeni şekillerini şöyle sıralayabiliriz;

 

1- Gereksiz eşyalara masada yer vermeyin. Çerçeve, roman, dergi, oyuncak gibi çalışmanızı engelleyecek eşyaları masaya koymayın. Mutlaka çerçeve veya dergi türü eşyalar koymak isterseniz çerçevelerinizi direk görebileceğiniz bir duvara asabilirsiniz. Dergileriniz için de masanın yan tarafına bir cep yapabilirsiniz.

 

. Masanız duvara dayanmışsa, çerçevelerinizi duvara asarak, motivasyon artırıcı olarak kullanabilirsiniz. Öğrenciyseniz, duvara asacağınız mantar panoyla, masadaki kağıt fazlalığını azaltmış olursunuz.

 

2- Kırtasiye ürünleri masada en çok yer kaplayan malzemelerdir. Kendiniz yapacağınız veya hazır satın alacağınız kalemlik, organizer ürünlerle kırtasiye ürünlerinizi bir yere toplayabilirsiniz.

 

3- Masanızda bilgisayar, yazıcı gibi elektronik ürünler bulunuyorsa, kablolar canınızı sıkmasın. Kablo toblayıcı ile kabloları toplayarak, çirkin görünümden kurtulabilirsiniz.

 

4- Dolaplı olmayan çalışma masalarında kitap ve defterleri koymak büyük yer kaplayacaktır. Duvara yapılacak şık ve estetik görünümlü raflar bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Memur, şef, müdür masalarında düzeni sağlamak için sümen seti büyük kolaylık sağlayacaktır.

 

Çalışma Masası Yapımı

Çalışma masasına para vermek istemeyenler için birçok çalışma masası yapımı videoları, çalışma masası çizimleri bulunuyor. Videoları ve çizimleri takip ederek, kendi masanızı oluşturabilirsiniz. Masayı daha ekonomik yoldan yapmak isterseniz ikinci el palet veya evdeki atıl gardırop kapaklarından yapabilirsiniz.

 

İdeal ve standart olarak kabul edilen çalışma masası uzunluğu 120, çalışma masası yükseklik 74, eni ise 60 santimetredir. Ofis gibi çalışma ortamlarında çalışanların kullandıkları 4 lü çalışma masası ölçüleri 280x130x75 ile 320x160x75 cm arasında değişmektedir.

 

Paletlerin tahtalarını sökmekle işe başlayın. Tahtalardan "eşek" olarak tabir edilen ayakları yapacaksınız. Ayakları ters "V" şeklinde yapıyorsunuz. Masa ayağı olarak iki tane ters "V" şekil kullanıyorsunuz. ayakları desteklemek için içeriden ve dışarıdan destek çıtalar çakıyorsunuz.

 

Ayakları oluşturduktan sonra tablayı hazırlıyorsunuz. Bunun için sunta, dolap kapağı, palet tahtaları kullanabilirsiniz. Palet tahtalarını kullanacaksanız, alta her iki tarafa destek tahtalar ekliyorsunuz. Destek tahtaların üzerine tahtaları vidalayın. Masanızın doğal bir görünüm sergilemesini istiyorsanız kendiliğinden yapışkanlı ürünlerle yapıştırabilirsiniz.

 

Çalışma Masası Hangi Boya İle Boyanır?

Mevcut çalışma masasının rengini değiştirmek, yeni yaptığınız masayı boyamak isteyebilirsiniz. Çalışma masaları genellikle ahşaptan yapıldığından ahşap boyamada akrilik boyalar kullanılıyor.

 

Çalışma Masası Nasıl Boyanır

Çalışma masasını boyama işlemine geçmeden önce gerekli malzemeleri hazırlamanız gerekiyor.  Bu malzemeler şunlardır;

1- Akrilik, solvent bazlı boyalar (renk seçenekleri mevcuttur)

2- İnce ve kalın fırça, küçük rulo

3- Boyayı inceltmek için tiner

4- Zımpara

5- Eldiven, yere sermek için naylon

 

Çalışma masanız ister boyasız isterse boyalı olsun, boyama işlemine geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Yüzeyin pürüzsüz ve temiz olmasını sağlayın. Boyadan önce astar sürmeyi ihmal etmeyin. Hem mobilyanızın hem de boyanızın ömrünü uzatmış olursunuz. Astar sürdükten sonra kurumasını bekleyin.

 

Boyanızı, kutuda yazan oranlarda tinerle inceltin. İnceltme oranı genellikle %5-10 arasındadır. Seçtiğiniz renkte boyayı fırça veya ruloyla masanızı boyayın. Yan tarafları boyarken boya akmamasına dikkat edin.

 

Çalışma Masası Işığı Nasıl Olmalı?

Çalışma masasında çalışırken ışığın, aydınlatmanın önemi büyüktür. Masaya gölge düşmemesi, gözlerin yorulmaması çok önemlidir. Gündüz ışığı dışında odanın, masanın aydınlatmasında masa ve tavan lambaları seçiminde dikkatli olmanız gerekiyor.

 

Çalışma sırasında göz yorgunluğu, fiziksel yorgunluk, dikkat dağınıklığı oluşmamasını istiyorsanız lamba seçiminde yumuşak beyaz ışığı seçmelisiniz. Işık direk gözünüze vurmamalı, masa lambanızı kullandığınız elin ters tarafına yerleştirmelisiniz.

 

Çalışma masaları, rahat ve kolay bir çalışma ortamı sağlamalarına rağmen, düzensiz olmalarında verim düşüklüğüne yol açıyorlar. Basit birkaç uygulamayla masanızı düzenli hale getirebilirsiniz. İsterseniz basit malzemelerle kendi masanızı yapabilirsiniz.

 

Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.