Şezlong genellikle plaj ve havuz başında kullanılan portatif bir üründür. Ancak şezlong kullanımı bu alanlarla sınırlı kalmamış evlerin bahçe ve teraslarına da taşınmıştır. Böylece uygun olan her türlü alanda dinlenmek, güneşin keyfini çıkarmak ya da akşam sohbetleri yapmak mümkün olmuştur. Siz de ihtiyacınıza uygun şezlongları incelemek ve fiyatlar konusunda bilgi almak için eportatif.com uzantılı adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

Şezlong Nedir?

Şezlong dünyanın her yerinde yoğun bir şekilde kullanılan portatif ürünlerden biridir. Bu ürünlerin insanlar arasında tanınması ve dünya genelinde kullanımının yaygınlaşması 19. yüzyılın sonlarına doğru olmuştur. Başlangıçta bir süre boyunca klasik tarzda üretilen şezlonglar, zaman içerisinde geliştirilmiş ve sayısız seçeneğe sahip bir hale gelmiştir.

Şezlong için büyük bir katlanır sandalye benzetmesi yapılması mümkündür. Yani, şezlong nedir sorusuna uzun portatif bir sandalye cevabı verilebilir. Şezlongların çevresinde genellikle tahta ya da kaliteli plastikten üretilmiş bir taşıma iskeleti vardır. Modele uygun olarak da bu iskeletin ortasına biz bez geçirilmekte ya da şezlong minderi konulmaktadır.

Şezlong, katlanabilen bir yapıya sahiptir. Üstelik herhangi bir yere montelenmediği için de her an taşınabilir bir yapıdadır. Şezlonglar modelleri için varyantlı yakıştırması yapmak da mümkündür. Çünkü bu ürünler kişinin nasıl kullanacağına göre ayarlanabilir özelliktedir. Şezlongun baş kısmında yer alan aparatlar sayesinde ürünün bir yatak gibi dümdüz ya da bir sandalye gibi dik şekillerde kullanılması olasıdır.

Şezlong Ölçüleri

Şezlong ölçüleri genellikle uzunluk, derinlik ve yükseklik bilgisi içerir. Bu bağlamda üreticinin hem kapalı hem de açık kullanım için şezlong ebatları paylaşması gerekmektedir. Çoğu gereksinimi karşılayacak şezlongları eportatif.com üzerindeki “Şezlonglar” kategorisinden bulmak mümkündür. Burada yer alan ürünlerin açık haldeki ölçüleri; 183 cm uzunluk, 57 cm genişlik ve 23 cm yükseklik şeklindedir. Şezlong kapalı konuma getirildiğinde bu değerler; 61 cm uzunluk, 57 cm genişlik ve 12 cm yükseklik olarak değişmektedir. Bu ölçülerden de anlaşılacağı üzere şezlonglar depolama açısından çok geniş alanlara ihtiyaç duymazlar.

Şezlong ölçüsü konusunda standart bir ürün modeli yoktur. Bu bağlamda aynı özelliklere sahip bir şezlong modelinin 183 cm uzunlukta olabileceği gibi 170 cm uzunlukta olması da mümkündür. Bu noktada şezlong almak isteyen kişilerin kendi fiziksel özelliklerini de göz önüne alması gerekmektedir.

Şezlong, kullanıcının tüm ağırlığını taşımakla görevli bir üründür. Bu bağlamda, şezlong satın alırken ölçülere bakıldığı kadar ürünün taşıma kapasitesi de detaylıca öğrenilmelidir. Yetişkin şezlonglarının taşıma kapasitesi yaklaşık 100 kilogramdan başlayıp ürün kalitesine göre artarak devam etmektedir.

Şezlong Yedek Parçaları

Şezlong satın alımlarında ürün genellikle tek parça halinde ve kurulu bir biçimde alıcıya teslim edilir. Ortalama fonksiyonlara sahip bir şezlongda; iskelet, montaj plastiği, minder ya da bez bulunur. Bu parçalar arasında iskelet, şezlongun dış çerçevesini ve ayaklarını içermektedir. İskeletin görevi üzerindeki ağırlığı güvenli bir biçimde taşımaktır. Minder ve beze benzer diğer ürünlerleyse kişiye kullanım sırasında rahat bir hareket alanı ve konfor sağlanır.

Montaj plastiği şezlongun baş kısmını ayarlamak üzere özel olarak üretilmiştir. Bu parça iskeletin uygun bir yerine monte edilir ve kademe ayarına sahiptir. Şezlong başlığı sürekli ayarlandığı için montaj plastiği zaman içerisinde aşınabilir ya da kırılabilir. Buna karşılık montaj plastiği şezlong yedek parçaları başlığı altında alınabilen bir üründür. Minder ve bezlerin de buna benzer şekilde sonradan satın alınması mümkündür.

Şezlong Ücretleri

Şezlong satın alırken dikkat edilmesi gereken temel noktalar; dayanıklılık, bakım, görünüm, konfor ve ağırlıktır. Bu detaylara bağlı olarak şezlong ücretleri değişiklik göstermektedir.  Ancak her bütçe için şezlong uygun fiyat ile bulunabilmektedir. Bu noktada ürün özellikleri göz önüne alınarak bir fiyat performans analizi yapılması gerekir. Sürekli dışarıda tutulacak şezlonglarda ilk olarak dayanım göz önüne alınmalıdır. Bu noktada şezlongun açık hava şartlarına ne kadar uzun süreli dayanacağına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra şezlongun temizlik ve bakımın nasıl olacağı da öğrenilmelidir. Şezlong üretiminde kullanılan malzemenin silinebilir olması çok önemlidir. İskelete takılan bez ve minderin kir tutmaz özellikte ya da yıkanabilir olması gerekmektedir.

Şezlonglar da tıpkı diğer malzemeler gibi zaman içerisinde aşınabilmekte ve eski bir görüntüye kavuşabilmektedir. Bu noktada değişim sürecinin olabildiğince geç olması tercih edilmelidir. Şezlongların ağırlık özellikleri de dikkat edilmesi gereken diğer bir noktadır. Bu kapsamda şezlongun hem kendi ağırlığı hem de taşıma kapasitesi göz önüne alınmalıdır. Ağır şezlongların etrafında hareket etmek çok rahat olmayabilir, taşıma gücü düşük şezlonglar ise istenen performansı tam veremeyebilir.

Şezlong mevsimsel olarak kullanılan bir üründür. Bu bakımdan sıcak aylarda kullanılırken daha soğuk aylarda katlanarak depolama alanına taşınırlar. Taşınabilirlik açısından hafif şezlong satın almak, kullanıcı için daha avantajlıdır.

Şezlong satın alırken göz önüne alınan tüm bu detaylar, fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir. Dayanıklı malzemeden üretilen, hafif yapıda olan ve yüksek taşıma gücüne sahip olan şezlonglar; diğer ürünlere kıyasla daha pahalı fiyatlara sahip olmaktadır. Ortalama özelliklere sahip bir şezlongun fiyatı 160 TL ile 350 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu noktada istenen özelliklere sahip bir şezlongu en iyi fiyata satın almaya özen göstermek gerekir.

Şezlong Modelleri

Şezlong modellerini; ürün ölçüleri, malzeme detayları ve tasarımsal açıdan ele almak mümkündür. Bu bağlamda ölçü bakımından şezlonglar; yetişkin ve çocuk şezlongları olarak ikiye ayrılırlar. Malzeme detayları ele alındığında ise sayısız seçenekle karşılaşmak mümkündür. Orta düzeyde bir otelde ve plajların büyük bir kısmında karşılaşılan beyaz şezlonglar özel kompaunt polipropilenden üretilirler. Bu ürünlerin ayaklarında taşıma rahatlığı için gizli tekerler bulunduğu da görülebilmektedir. Aqua şezlonglar, hem her türlü hava koşuluna dayanıklı olması hem de kullanışlı olması sebebiyle sıkça satın alınan ürünlerdir. Teras ve şık bahçe dekorasyonunda kullanılabilecek şezlonglar ise daha yüksek kalite ve görünümdeki kopolimer ve cam elyaf karışımından üretilmektedir. Bunların üst sınıf plajlarda ve lüks otellerde kullanıldığı sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Aqua şezlong dışında en sık kullanılan ürün modeli, şezlong ahşap katlanır şeklindedir. Bunlar dayanımı yüksek ağaçların işlenmesiyle elde edilirler ve dış mekan kullanımı için uygun bir hale dönüştürülürler. Şezlongun ahşap olması suya karşı dayanım konusunda herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Ürünlerin montajında kullanılan cıvata aksamları ise paslanmaya karşı galvanizli şekilde üretilmiştir. Ahşap şezlongların üzerine genellikle bir kumaş geçirilir. Bu kumaş da hem güneş hem de suya karşı dayanıklı malzemeden üretilir.

Aqua şezlong ve ahşap şezlonglar dışında pek çok şezlong modeli ile karşılaşmak mümkündür. Bunlar arasında polipropilen malzemeden üretilen file kumaşlı ürünler öne çıkmaktadır. File kumaş üzerine bir şezlong minderi konulup daha yumuşak bir kullanım alanının elde edilmesi mümkündür. Şezlong satın alınırken; ölçü, malzeme ve tasarım detayları ayrı ayrı ele alınmalıdır. Şezlong özelliklerine karar verilirken kullanım alanı ve dekorasyon önerileri de incelenmelidir. Bunlara karar verildikten sonra alınan şezlongların tümü dış mekan kullanımı için uygun hale gelmektedir.